1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са одитните стратегии по всички европейски програми на ЕС за България

Одобрени са одитните стратегии по всички европейски програми на ЕС за България

Днес изпращат окончателния доклад по САПАРД

България вече има признати одитни стратегии и по седемте оперативни програми. Последно това се случи за програмите „Административен капацитет” и „Развитие на човешките ресурси” само от преди два дни. Какво означава това? Че системите за управление и контрол у нас и в Европейския съюз отговарят на изравнени критерии. Звучи сухо, но именно това ще даде гаранции на Брюксел, че в България се работи сериозно.

По отношение на предприсъединителните програми тече изпълнението на проектите по ФАР, като същевременно продължават и проверките на Европейската комисия.

По САПАРД днес трябва да бъде изпратен окончателния доклад, в който участват в генералната дирекция „Земеделие”. Пакетът документи с нередности тежи няколко килограма, посочи вицепремиерът Плугчиева.

За да бъде по-лесна и по-успешна работата по европейските проекти, оттук нататък трябва да се създадат условия - структурите на бизнеса по места да подпомагат малките и средни предприятия в разработването на проектите; областните земеделски служби и службите за съвети в земеделието да съдействат на малките фермери, посочи Плугчиева.

Сред другите изводи, които България си е направила след критичните доклади на Европейската комисия и по които вече се работи, е промяната на модела на управление на проектите. По-семпъл, по-опростен, по-централизиран, със съкратени срокове и процедури, посочи вицепремиерът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.