1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От приоритетите на ЕС за 2010 г. отпадна договорът за климата

От приоритетите на ЕС за 2010 г. отпадна договорът за климата

От 29 ноември до 10 декември в Мексико ще се проведе среща, организирана от рамковата конвенция на ООН по климата

Постигането на глобално и правнообвързващо споразумение за противодействие на климатичните промени и намаляване на въглеродните емисии вече не е сред най-важните приоритети на ЕС за тази година. Това заяви еврокомисарят по промените в климата Кони Хедегаард, цитирана от EUObserver.

"Решението е свързано със САЩ, но все пак показва липса на амбиция", коментира активистът Дейвид Хелър от екоорганизацията "Приятели на Земята". Според Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) светът едва ли ще стигне до глобално споразумение преди конференцията в Южна Африка в края на 2011 г.

На срещата в Канкун, Мекиско (29 ноември – 10 декември), организирана от рамковата конвенция на ООН по климата, Хедегаард ще настоява да бъде препотвърден световния ангажимент за задържане на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, които беше обявен миналата година в Копехаген. Според еврокомисаря, на конференцията може да бъде одобрено и споразумение за опазване на горите по света.

Хедегаард подчерта и необходимостта ЕС да запази водещата си роля в развитието на зелените технологии. През 2007 г. общността е инвестирала два пъти повече от Китай в енергийна ефективност, а през 2009 г. този показтел е бил еднакъв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.