1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отбрана, енергийна сигурност и безопасност на храните - приоритети на полското председателство на ЕС

Отбрана, енергийна сигурност и безопасност на храните - приоритети на полското председателство на ЕС

През предстоящите шест месеца Полша ще работи за по-ефективна европейска селскостопанска политика

Отбрана, енергийна сигурност и безопасност на храните ще бъдат ключовите приоритети на предстоящото полско председателство, заяви във вторник полският министър-председател Доналд Туск, цитиран от EUbusiness. Варшава ще застане начело на Съвета на Европейския съюз на 1 юли.

През предстоящите шест месеца Полша ще работи за по-ефективна европейска селскостопанска политика и по-добро сътрудничество в енергийния сектор, поясни Туск. Европейската кохезионна политика, както и съвместните действия във военната област са други ключови сфери, върху които Полша ще се съсредоточи.

Министър-председателят посочи, че плановете за разширяване на ЕС са приоритетна област за полското председателство. В много европейски столици членството на Хърватия не е приемано с ентусиазъм, но ние си поставяме за цел да доведем до край преговорите за присъединяване на държавата към ЕС, отбеляза той.

Полша поддържа задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и страни като Украйна, Сърбия, Черна гора и Молдова. Варшава е един от най-големите поддръжници на разширяването на ЕС с държави от бившия комунистически блок отбелязва агенция "Франс прес".

В началото на месец май полският министър по европейските въпроси Миколай Довгиелевич заяви, че изпитанията пред председателството се умножават и посочи събитията в Северна Африка и последиците от финансовата криза като най-сериозните предизвикателства в следващите шест месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.