1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отличиха най-добрите млади фермери за 2023 г.

Отличиха най-добрите млади фермери за 2023 г.

В ЕП се проведе деветият Европейски конгрес на младите фермери

Деветият Европейски конгрес на младите фермери се проведе под темата "Млади фермери: Пазители на традицията и двигатели на иновациите". С над 300 млади стопани, присъствали на място в Европейския парламент, конгресът послужи като сцена за набор от иновативни и устойчиви проекти, представени от млади фермери от Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Селскостопанският сектор е засегнат повече от другите от застаряването на населението. Над 31 процента от всички ферми в ЕС се управляват от фермери на възраст над 65 години, докато младите стопани са само 6 на сто. В някои страни като Португалия, Испания, Италия и България, ситуацията е още по-лоша. Тазгодишната тема беше насочена към това предизвикателство, тъй като младите фермери са тези, които ще поведат пътя към по-силна, по-сигурна и устойчива хранителна верига в ЕС, предоставяйки модел, който останалият свят да следва.

Обновяването на поколенията е едно от най-големите предизвикателства за селскостопанския сектор. Младите фермери играят решаваща роля в гарантирането на продоволствената сигурност и достъпността, поддържането на традициите и поддържането на нашите селски райони живи, като същевременно сме изправени пред нарастващи екологични и икономически предизвикателства.

Бъдещето на храните и земеделието е в ръцете на младите европейски фермери, които играят решаваща роля в развитието на напълно устойчив селскостопански сектор чрез приемане на интелигентни решения за осигуряване на безопасна и висококачествена храна.

Бяха наградени начинания в три категории - за най-добър дигитален проект, най-устойчив проект и най-добър проект, подобряващ достъпа в селските райони. Гордите победители бяха съответно Матей Скленарж от Чешката република, Куцуради Аргиро от Гърция и Франсоа Лежен от Белгия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.