1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подписаха втори договор по програма САПАРД за подпомагане на община Цар Калоян

Подписаха втори договор по програма САПАРД за подпомагане на община Цар Калоян

Финансовата помощ е за период 5 последователни години, като всяка поредна година общината ще получава средства в размер до 11 600 лева

 

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" доц. д-р инж. Димитър Тадаръков подписа втори договор по програма САПАРД с Ахмед Ахмедов, кмет на обявената в бедстващо положение община Цар Калоян. Договорът е по мярка 1.3. от НПРЗСР "Развитие на селскостопански дейности, целящи опазването на околната среда".

По тази мярка се подпомагат проекти за извършване на агроекологични дейности в земеделските стопанства. Финансовата помощ се предоставя под формата на компенсаторни плащания за осъществяване на една или повече агроекологични дейности, като 75 на сто от помощта се осигуряват от ЕС и 25 на сто от бюджета на Република България.

Община Цар Калоян ще ползва безвъзмездна финансова помощ, под формата на компесаторни плащания, свързана с осъществяването на проект за "Управление и поддържане на полуестествените местообитания в природен парк Русенски Лом". Финансовата помощ е за период 5 последователни години, като всяка поредна година общината ще получава средства в размер до 11 600 лева. Средствата се предоставят за поддържане на ливади и пасища и преустановяване употребата на минерални торове на обща площ 547, 800 дка в границите на природен парк Русенски Лом.

Първият договор по програма САПАРД, подписан от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" доц. д-р инж. Димитър Тадаръков с кмета на община Цар Калоян е по шеста мярка /1.4 от НПРЗСР/ "Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти" и е със субсидия от 284 000 лева. По този проект със средства по предприсъединителната програма, пострадалата от последните наводнения община, ще бъде подпомогната за залесяването на 557 дка в землището на с. Костанденец. Общината е подготвила и проект по седма мярка /2.2 от НПРЗСР/ на програма САПАРД "Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции". Стойността на проекта е до 100 000 лв. и е за реконструкция и подобряване на уличната мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.