1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подписани са 134 проекта по програма САПАРД за обновяване и развитие на селата

Подписани са 134 проекта по програма САПАРД за обновяване и развитие на селата

Това са последните проекти по седма мярка на програма САПАРД

В Държавен фонд "Земеделие" се подписаха последните 134 проекта по публичната седма мярка /2.2 от НПРЗСР/ на програма САПАРД "Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции"

Всички те са по подмярката "Подобряване на уличната мрежа". Безвъзмездната помощ, която 134 –те общини ще получат за подобряване на своята инфраструктура, възлиза на общо 12 млн. и 500 хил. лв.

С последното отваряне на публичната мярка се постигат две генерални цели. Първата е да се реализира максимално усвояване на предприсъединителните средства за селищната инфраструктура. Другата цел е посредством малки проекти, общините да направят своята "генерална репетиция" за усвояване на средствата от ЕС. Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" доц. д-р инж. Димитър Тадаръков нееднократно е подчертавал, че е от изключително значение този опит да се натрупа непосредствено преди старта на Програмата за развитие на земеделието и селските райони, защото по нея към местните власти ще бъдат насочен огромен ресурс в рамките на 3.2 млрд. евро, който в пъти надхвърля бюджета по програма САПАРД.

До момента по публичните мерки – 7 и 8 ("Развитие и подобряване на междуселищната инфраструктура)" на програма САПАРД общо са одобрени 280 проекта, като субсидията по тях е 284 млн. и 233 хил. лв. От тях по седма мярка са договорени 222 проекта със субсидия от 177 млн. и 541 хил. лв., а по осма мярка са договорени 58 проекта с безвъзмездна помощ от 106 млн. и 682 хил. лв.

От началото на действието на програма САПАРД у нас са одобрени 3493 проекта на инвестиционна стойност над 2 млрд. и 785 млн. лв., като субсидията по тях е над 1 млрд. и 387 млн. лв. Платените проекти са 1740 с безвъзмездно подпомагане от над 594 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.