1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полша и Украйна се разбраха за блокадата по границите

Полша и Украйна се разбраха за блокадата по границите

Украинските превозвачи са освободени от разрешителни за влизане в Европейския съюз, което свали още повече цените на услугите, които предлагат в Европа

Край на блокадите по границата между Полша и Украйна обявиха полските фермери, след като премахнаха ограниченията и на последния граничен пункт между двете държави. Протестите продължиха няколко месеца и сериозно влошиха двустранните отношения.
 
От министерството на земеделието на Украйна приветстваха сътрудничеството с Полша за вдигане на блокадата. В изявление за медиите се казва, че преговорите с Варшава и индустриалните асоциации не са били лесни, но важното е, че има резултат. Това става възможно, след като Киев и Варшава се договориха украинските камиони, натоварени със зърно да преминават само в транзитен режим през Полша.
 
Украинските превозвачи са освободени от разрешителни за влизане в Европейския съюз, което свали още повече цените на услугите, които предлагат в Европа. 
 
До това решение се стигна, след като двете правителства подновиха преговорите по въпроса. Въпреки това, полските стопани продължават да настояват за отмяна на Зелената сделка  и намаляване на вноса на храни и агропродукти от трети страни, най-вече Украйна. Освен това, те искат компенсации за ферми, пострадали в резултат на войната в Украйна.
Фермерите уверяват, че ще следят отблизо действията на правителството, за да могат да реагират навреме.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.