1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повишена е епизоотичната готовност в Ямболска област

Повишена е епизоотичната готовност в Ямболска област

От 680 проби от едри и дребни чифтокопитни животни не е регистриран случай на заболяването шап

 

 

Повишена е епизоотичната готовност на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Ямбол. Кметовете на населените места в граничната зона с република Турция - Лесово, Голям Дервент, Вълча Поляна, Странджа и Крайново, ще актуализират списъците на отглежданите животни, възприемчиви към болестта шап. Те трябва да предоставят данните до 15 октомври на ветеринарните лекари в общините Елхово и Болярово, съобщиха от областна администрация.

Забранява се пашата и водопоят на двукопитни животни на разстояние по-малко от 500 метра от държавната граница с Турция. Затворен е пазарът на животни в град Елхово. Не се допуска и придвижването на чифтокопитни, с изключение на предназначените за клане, в 20- километрова зона по границата с Турция. При всяко съмнение за заболяване на животни, стопаните са задължени да съобщят на кмета и обслужващия ветеринарен лекар.

Към момента от общо взети 680 проби от едри и дребни чифтокопитни животни не е регистриран случай на заболяването шап на територията на област Ямбол. Повишено трябва да бъде вниманието и към заболяването бруцелоза, категорични са експертите.

Съгласно националната програма за превенция на заболяването 25% от животните в областта са били обхванати . Създадена е организация за 100% изследване на отглежданите кози в общините Елхово и Болярово.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.