1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството отпусна 7.5 млн. лева на зърнопроизводителите

Правителството отпусна 7.5 млн. лева на зърнопроизводителите

 

7.5 млн. лева отпусна правителството за компенсиране загубите на зърнопроизводителите от незапомнената суша в началото на годината. Със средствата ще бъдат възстановени понесените от тях щети от реколтата на пшеница и ечемик т.г. при спазване на процедурите на Регламент /ЕО/ на Комисията на ЕС. Средствата са осигурени от преструктурирането на бюджета на МЗП, като 5 млн. лева се прехвърлят от бюджета на Фонд "Тютюн" към ДФ "Земеделие". Останалите 2.5 млн. лева по целевата финансова линия са осигурени от ДФ "Земеделие".

Министрите решиха да се удължи срока от 30 юни 2007 г. на 28 февруари 2009 г. за усвояване на средствата по Кредитно споразумение между Националната електрическа компания и Европейската банка за възстановяване и развитие. Те предлагат на Народното събрание да даде съгласие за водене на преговори и подписване на изменение на сроковете за усвояване на средствата по държавния заем, сключен между Европейската инвестиционна банка и НЕК. Промените засягат финансирането на проекта "Рехабилитация и модернизиране на електропреносната система - Енергия 2", съобщи БГНЕС.

Финансовият договор е подписан през 2002 г. Стойността му е 153 милиона евро, от тях 60 мил. евро са заемни средства от Европейската инвестиционна банка, 41.1 са от ЕБВР, а собствени средства на НЕК са 52 млн. евро. Крайният срок по заема с ЕИБ беше 30 юни 2007 г. Подписаните договори са в размер на около 46.7 млн. евро, а усвоените средства - около 42 млн. евро. Удължаването на срока за изпълнението на проекта е в резултат на обективни причини - главните са тежките неколкократни процедури по отчуждаване на земи и терени и извършване на сложни технологични процеси, свързани с изключването на възлови за електроенергийната система подстанции. ЕИБ, Люксембург е дала съгласието си за промяната на срока.

Правителството предлага промяна в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, чрез която ще отпадне възможността за използване на оръжие с автоматична стрелба за охранителни дейности. В срок до един месец от влизането в сила на промяната, получилите разрешение за използване на такова оръжие, се задължават да върнат разрешенията си на органа, който ги е издал.

Промяната в Закона се налага от въвеждането на европейска директива, според която автоматичните огнестрелни оръжия попадат в категорията на забранените за придобиване и притежание от юридически и физически лица. Тази промяна ще допринесе в по-висока степен за спазването на обществения ред и защита на здравето и живота на гражданите, отчитат от кабинета.

МС забрани износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина с диаметър на тънкия край над 4 см от всички дървесни видове, както и на опожарени дърва за горене. Мярката е предприета по повод двойното увеличение на площта на горските пожари спрямо 2005 г., съобщи от правителствената информационна служба, цитирана от Агенция "Фокус". Негативната тенденция е запазена и през зимните месеци на 2007 г., през които в горите са регистрирани незапомнени през годините пожари – само до края на март те са над 510 на площ повече от 6600 ха.

Ситуацията през м. юли придоби кризисен характер и като цяло броят и площта на горските пожари през 2007 г. се очертава да бъдат много над средностатистическите цифри за последните 15 години. До края на месец юли в горския фонд на страната са регистрирани 1360 пожара, при което са засегнати 34 000 ха, в това число 5400 ха от върхов пожар.

Преките щети от пожарите до момента са оценени на повече от 3,5 млн. лева. Предстои да се направи пълна инвентаризация на засегнатия горски фонд, при което те ще нараснат неколкократно.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.