1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството прие проект на Закон за горите

Правителството прие проект на Закон за горите

Новият закон ще регламентира принципите на управление на собствеността върху горските територии

Правителството прие проект на Закон за горите, съобщи на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след края на заседанието на кабинета.

Министърът съобщи, че максимално е стеснена възможността за разпоредителни сделки, водещи до намаляване на площта на горските територии за сметка на регламентирането на повече възможности за предоставянето им под наем, аренда, учредява на право на строеж без промяна на предназначението, учредяване на сервитути.

В резултат на този закон ще се направи административна реформа, която ще доведе до намаляване на персонала на Агенцията по горите от 2378 на 1966 бройки. Сегашният закон е приет през 1997 г. и досега е преправян 42 пъти, каза министърът.

Той припомни, че сегашният закон е дал възможност за станалите нарицателни "заменки на гори" и поправките му са обслужвали корпоративни интереси. В проектозакона се предвижда да се раздели контролът и обществените функции от стопанските дейности в горите.

Новият закон ще регламентира принципите на управлението на собствеността върху горските територии на общини, физически и юридически лица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.