1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Право на ново засаждане на лозя ще имаме в размер на 1.5% от регистрираните лозарски стопанства

Право на ново засаждане на лозя ще имаме в размер на 1.5% от регистрираните лозарски стопанства

България предяви искане да й бъдат предоставени права за ново засаждане в размер на 3% от общата лозарска площ на страната при присъединяването ни към ЕС.

 

"Основните елементи за регулиране на лозарския потенциал са свързани с правото на ново засаждане, в това число и генералната забрана за засаждане на нови лозя до 2010 година, както и с права за презасаждане. В предишни разговори е ставало въпрос за това, че България трябва да регламентира лозарските райони. Както знаете, именно в тази връзка в Плевен се проведе среща, на която беше отново преповторено, че има решение страната ни да бъде разделена на две основни лозарски зони. В едната са Северният български лозарски регион "Дунавска равнина", Източният лозарски регион "Черноморски" и Подбалканският регион "Долината на розите". Във втората зона влизат всички останали райони на България. В тази връзка има строги изисквания при разрешаването на екологични практики във всеки един от тези региони.

Много важен въпрос е възможността за ново засаждане на лозови масиви. България предяви искане да й бъдат предоставени права за ново засаждане в размер на 3% от общата лозарска площ на страната при присъединяването ни към ЕС. Според последното решение на комисията, обаче, ни се отпускат права за ново засаждане в размер на 1.5% от общата лозарска площ.

Винопроизводителите трябва да знаят, че искането на страната ни за превод на етикетите на качествените вина с произход от България, включително за пенливите и искрящите вина, на един или няколко езика е одобрено. Все още, обаче, няма решение по искането за вписване в европейското законодателство на географските наименования на вина, специфични традиционни или допълнителни специфични традиционни наименования. Остава нерешен въпросът и с вписването на наименованието "Розенталер" в европейското законодателство, за названията ракия и мастика, както знаете, искането ни за традиционност е отхвърлено, пелинът, обаче, ще бъде вписан в европейското законодателство като ароматизирана напитка на винена основа. Може би трябва да припомня още, че ЕС прие искането за вписването на 13 спиртни напитки с географско означение. Кои са основните ангажименти в сектора?

На първо място - пълното синхронизиране с европейското законодателство в сектор "Вино и спиртни напитки". Заедно с това трябва да създадем условия за пълното прилагане на Общата селскостопанска политика на вино веднага след присъединяването на България към ЕС. Важно е още да се знае, че сред основните ангажименти са въвеждането на задължителна дестилация на вторичните продукти от винификацията, изграждането на Национален резерв от права за засаждане и изграждане на лозарски регистър."/posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.