1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстоят промени в Закона за горите

Предстоят промени в Закона за горите

Заради дерогацията на два неоникотиноидни пестицида имаше изслушване в Комисията по земеделие

Няколко теми бяха разисквани на заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание тази седмица. Четири законопроекта, свързани с промени в Закона за горите влизат на първо четене в пленарна зала. До финалното гласуване те ще бъдат обединени в един текст. Идеята е управлението на горите и режимът на дърводобив да станат по-прозрачни и с по-ясни контролни и регулаторни режими.

От земеделското министерство за втори път изразиха несъгласие с голяма част от предложените промени. „Внасят се елементи, които ние намираме за алогични и такива, които не решават проблема, а създават нови проблеми“, коментира инж. Валентин Чамбов, служебен заместник-министър на земеделието.

Иван Христанов коментира лаконично изразените в писмен вид забележки от страна на аграрното министерство.

„Основното при тях е, че нямат административен капацитет за една или друга дейност“, посочи той.

Фокусът в изразените бележки не е върху административната тежест, контрира зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

„Основните ми притеснения са, че Народното събрание може би няма да има кой знае колко дълъг живот, но все пак нека да успеем да завършим основните задачи, които си бяхме поставили в началото на тази комисия и консенсусно да приемем закони, които все пак са в полза и на земеделците, и на хората в горите“, заяви Росен Костурков, председател на КЗХГ, Продължаваме промяната.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните, пчелари и зърнопроизводители бяха изслушани на заседанието – заради дерогацията на два неоникотиноидни пестицида – само при царевицата и само за Северна България. В тази връзка ще бъде инициирана последваща среща с ръководството на аграрното ведомство, Агенцията по храните и представители на браншовите организации.

Управлението на държавния конезавод „Кабиук“ също беше предмет на заседанието на земеделската комисия. То стана повод да бъдат изслушани и представители на коневъдните асоциации у нас, които поискаха повече подкрепа за сектора. Те също ще бъдат изслушани от ръководството на земеделското министерство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.