1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преструктурират се звената в администрацията на МОСВ

Преструктурират се звената в администрацията на МОСВ

Числеността на общата администрация се увеличава с три щатни бройки чрез вътрешно преразпределение

Правителството прие промени в устройствените правилници на Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна среда. С промените се постига оптимизация на дейността на Министерството и разпоредителите с бюджет към министъра на околната среда и водите, извършва се вътрешно преструктуриране и оптимизиране на дирекциите и се прецизират функциите им.

В администрацията на МОСВ се извършва преструктуриране на звената в обща администрация, което ще доведе до оптимизация на дейността и адекватно разпределение на отговорностите. Функциите на съществуващите три дирекции: „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“, „Бюджет, финанси и счетоводство“, „Стопанска дейност, човешки ресурси, канцелария и информационно обслужване“ се преразпределят в четири нови дирекции: „Правно-административно обслужване“, „Финансово управление“, „Човешки ресурси, информационно обслужване, връзки с обществеността и протокол“ и „Обществени поръчки и стопанска дейност“. Числеността на обща администрация се увеличава с три щатни бройки чрез вътрешно преразпределение.

Прецизират се функции на Инспектората на МОСВ, на досегашната дирекция „Бюджет, финанси и счетоводство“ от общата администрация и дирекции от специализираната администрация „Политики по околната среда“, „Управление на водите“ и „Управление на отпадъците и опазване на почвите“.

Във връзка със значително намалелите ангажименти за административното, финансовото и техническото управление на проектите, финансирани по ИСПА/Кохезионен фонд, се намалява числеността на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ с 4 щатни бройки, които се прехвърлят в Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“. Възнагражденията на тези експерти ще се финансират изцяло oт техническата помощ на ОП „Околна среда“, с което числеността на персонала, чиито възнаграждения са от утвърдения бюджет за 2015 г. на министерството, се намалява с 4 щатни бройки.

За дирекции „Национална служба за защита на природата“, „Опазване чистотата на въздуха“ и „Управление на водите“ и „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, когато същите са бенефициенти на безвъзмездната помощ на Оперативна програма „Околна среда 2014- 2020“ се предвижда да се назначат сътрудници по управление на европейски проекти и програми по трудово правоотношение за срока на проекта. Възнагражденията им ще са за сметка на финансираните проекти.

От Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“ се закрива териториалното звено в София, тъй като е нецелесъобразно съществуването на отделна структура в столицата предвид обстоятелството, че Главната дирекция е ситуирана също тук.

Допълват се функциите на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“ към Изпълнителната агенция по околна среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.