1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прие се проектозакона за Разплащателната агенция и прилагането на единно плащане на площ

Прие се проектозакона за Разплащателната агенция и прилагането на единно плащане на площ

Разплащателната агенция приема, проверява и взима решения по заявленията по схемите и мерките за подпомагане на Общата селскостопанска политика и Общата рибарска политика

 

Проект на Закона за Разплащателната агенция и прилагането на единно плащане на площ, прие Колегиумът на МЗГ. По препоръка на ЕК страната ни е поела ангажимента за изготвянето на рамков закон, който урежда изграждането и функционирането на Разплащателната агенция, Интегрираната система за администриране и контрол и прилагането на схемата за единно плащане на площ. Проектозаконът е условие за навременното създаване на Разплащателна агенция и ИСАК, без които България не може да усвои договорените средства от европейските фондове за подпомагане на земеделието и рибарството.

Разплащателната агенция приема, проверява и взима решения по заявленията по схемите и мерките за подпомагане на Общата селскостопанска политика и Общата рибарска политика. Тя извършва плащания по схемите и мерките за подпомагане на ОСП и ОРП и контролира използването на отпуснатите помощи. Разплащателната агенция извършва интервенция на пазарите на земеделски продукти, като регулира пазара. За изпълнение на функциите на Разплащателната агенция се изгражда Интегрираната система за администриране и контрол. Тя поддържа система за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане, както и система за индентификация на земеделските парцели и регистрация на животните. Регистърът на кандидатите за подпомагане се създава на базата на заявленията за подпомагане и съдържа данни на кандидата за неговото стопанство и дейност.

При първоначалното въвеждане в регистъра кандидатите получават уникален регистрационен номер, с който участват във всички схеми и мерки за подпомагане по ОСП и ОРП. Земеделските стопани могат да получат директни плащания за земеделските площи, които ползват на територията на страната, по Схемата за единно плащане на площ. Размерът на единното плащане се определя за хектар, като използваната земеделска площ включва обработваемата земя,  постоянно затревените площи, трайните насаждения и семейните градини.

С приемането на проектозакона ще се ускори процеса на подготовка на страната ни за пълноправно членство в ЕС. Той ще бъде нормативна основа за усвояване на целия финансов ресурс договорен за подпомагане на българското земеделие и развитието на селските райони. Нормативният акт ще даде възможност за ползване на  схемите на ОСП и ОРП   след присъединяване на страната ни към ЕС. С приемането и прилагането на проектозакона се очаква до 1 януари 2007 г. да се акредитира Разплащателната агенция и да се изградят всички компоненти на ИСАК.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.