1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приемането на закон за замърсяването на околната среда бе спряно от Европейският съд

Приемането на закон за замърсяването на околната среда бе спряно от Европейският съд

ЕК може да изисква от държавите членки на ЕС да въвеждат общи наказания за замърсяването на околната среда, но самата комисия не може да определя какви санкции да бъдат налагани на замърсителите.

 

Надеждите на Европейската комисия за прокарване на закон, даващ й право да налага наказания на компании замърсители на околната среда, бяха попарени от Европейския съд.

Съдът потвърди решението си отпреди две години, според което Комисията може да изисква от държавите членки на ЕС да въвеждат общи наказания за замърсяването на околната среда, но самата Комисия не може да определя какви санкции да бъдат налагани на замърсителите.

По-рано през тази година ЕК предложи редица мерки, според които незаконното изхвърляне на отпадъци и неправомерното притежание на защитени видове диви животни и растения да бъде наказвано със затвор от една до десет години. Тези мерки на ЕК дойдоха като реакция на случай на замърсяване с токсични отпадъци на крайбрежието на Кот Д’Ивоар през миналата година. Вследствие на това загинаха хора и бяха нанесени щети за милиони евро на околната среда в региона.

Все пак решението на Европейския съд може да бъде заобиколено, твърдят от Брюксел. Ако Договорът от Лисабон бъде ратифициран и влезе в сила, ЕК ще може отново да предложи прокарването на такъв закон.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.