1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ПроКредит Банк предлага на земеделските производители гъвкаво кредитиране срещу залог на субсидии

ПроКредит Банк предлага на земеделските производители гъвкаво кредитиране срещу залог на субсидии

 

Освен финансиране срещу залог на субсидии, банката на обикновените хора предлага и допълнително кредитиране на своите клиенти, съобразено с потребностите и текущите нужди на земеделските стопани. За кредити до 50 000 лв. не е необходимо клиентите да предоставят допълнително обезпечение, ако размерът на субсидиите не покрива размера на кредита.

ПроКредит подписа Меморандум за разбирателство с Държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция и Министерство на земеделието и продоволствието, съгласно който банката ще финансира земеделски производители срещу залог на очакваните субсидии по схеми и мерки на Общата селскостопанска политика и Общата рибарска политика на Европейския съюз.

Земеделските кредити на ПроКредит Банк са предназначени за фермери, занимаващи се с растениевъдство или животновъдство поне от една стопанска година. Целта на кредитите е закупуване на препарати, торове, семена, фуражи, обработка на земя, както и инвестиции в земеделска техника, животни, земя, ремонт, изграждане или покупка на селскостопански помещения, като срокът на погасяване е максимум 10 години. Банката не изисква бизнес план от своите клиенти, независимо от сумата на кредита. За кредити до 50 000 лв. не се изисква обезпечение. За по-големи суми като обезпечение се приема залог на животни, техника, поръчителство, ипотека и др., а стопаните не заплащат такса за оценка на обезпечението и подготовка на документите.    

Към края на месец юни 2007 година, ПроКредит Банк разполага с над 60 клона в цялата страна. Общият текущ кредитен портфейл на банката възлиза на над 379 млн. евро (включително секюритизиран портфейл от над 74 млн. евро), отпуснати на повече от 51,000 малки предприятия и физически лица. Размерът на депозитите възлиза на над 249 млн. евро, а броят на активните клиентски сметки в ПроКредит Банк към края на месец юни е повече от 162 хиляди. От тях 44,949 са спестовни и срочни влогове, 50% от които са със салдо под 1000 евро. Големият брой малки спестовни влогове в банката е отражение на факта, че всички ПроКредит Банки са твърдо ориентирани към "отговорно банкиране", което допринася за социалното и икономическо развитие на населението.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.