1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Протестиращите лозари пред президентството поискаха помощи за бранша и защита от вноса на грозде и вино

Протестиращите лозари пред президентството поискаха помощи за бранша и защита от вноса на грозде и вино

В България няма регистър на лозята и на другите земеделски култури

Членове на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) се събраха днес на протест пред президентството с искане за увеличаване на помощите за сектора и защита от вноса на грозде, винена мъст и вино в страната. Лозарите са внесли вчера в Президентството писмо с исканията си, съобщава БТА.

Никой в държавата не знае колко вино и грозде се внася и какви са техните качества, посочиха от браншовата организация.

В Румъния помощта за лозарите през различни механизми е 400 евро на декар, в Гърция – 350 евро, а у нас - едва 27 - 40 лева лева на декар, добавиха от НСБЛ. Затова и чуждите производители могат да продават на по-ниска цена своето грозде на нашите винпроми, казаха те.

Атанас Василев, председател на НСБЛ каза, че лозарите протестират, защото нито едно от обещанията на служебното правителство към бранша не е изпълнено. В понеделник трябваше да имаме среща в земеделското министерство за нашите искания, среща нямаше и затова ние правим спонтанен протест, каза Атанас Василев. Искаме среща и с президента и затова се събираме тук, пред Президентството, посочи той.

През септември имахме среща с министъра на земеделието Явор Гечев, но оттогава нищо не се случи и ние сме отново на протест, каза председателят на НСБЛ. Тогава те обвиниха за ситуацията редовното правителство, но сега не знаем каква е причината, нищо да не се случва, заяви Атанас Василев. Трябваше да има среща с представители на Министерството на земеделието, преди да бъдат взети решения за даване на помощи. Ние сме с най-малката подкрепа спрямо другите браншове с трайни насаждения. Овощарите например имат много по-малко разходи, но имат по-голямо финансиране. Искаме равнопоставеност и еднакви ставки за помощ, каза Василев.

В България няма регистър на лозята и на другите земеделски култури, посочи Атанас Василев. По думите му лозовите масиви у нас са под 200 000 декара.

Протестиращите поискаха да бъде разработен петгодишен план за спасяване на бранша. 

Държавата ни препоръчва да изкореним лозите и да засадим нови сортове, атрактивни в Европа. Първите три години обаче лозите израстват, следващите три години насажденията са млади и винпромите не искат да купуват гроздето. През тези години трупаме само загуби, без компенсации, посочиха протестиращите и обявиха, че няма да изкореняват насажденията си, без да получат компенсации.

Разходите при лозарите са 1200 – 1300 лева на декар за миналата година - тази година ще са повече, каза Марин Калнев от Пловдив, член на НСБЛ. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.