1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проверяват с полиция затворените мандри

Проверяват с полиция затворените мандри

Проверката на тези предприятия е част от процеса на преструктуриране на сектора

 

От понеделник с помощта на полицията започват проверки дали затворените мандри и месарски цехове, които не отговарят на европейските изисквания за хигиена, не са започнали отново работа, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите. Инспектирани ще бъдат основно тези предприятия, за които има съмнения, че отново са отворени.

От 641 предприятия, които произвеждат храни от животински произход, 208 са получили разпореждане от Националната ветеринарномедицинска служба за затваряне, тъй като нямат напредък в постигане на евростандартите, съобщи директорът на Държавен санитарен контрол Венцислава Тасева вчера. Проверката на тези предприятия е част от процеса на преструктуриране на сектора. Окончателно са приключили проверките на предприятията от рибната промишленост.

През април ще бъде направена инспекция на сградния фонд, оборудването и качеството на суровото мляко в 130-те млекопреработвателни предприятия. През март започват проверки на млекосъбирателните пунктове.

От 16 юни до 15 август ще се проверяват месодобивните и месопреработвателни предприятия. През октомври ще има инспекция на системите за безопасност, които задължително трябва да се въведат, както и на всички останали предприятия като производителите на мед например.

В началото на всеки месец ще се публикува списък само на работещите предприятия. Поетапното преструктуриране на предприятията трябва да приключи на 25 декември тази година. На 15 септември Министерството на земеделието ще прати на Европейската комисия окончателен списък на предприятията, които отговарят на евростандартите.   

На всеки три месеца кравите трябва да се изследват от ветеринарен лекар за болести. В противен случай животните няма да могат да бъдат водени на паша, а добитото от тях мляко няма да може да бъде продавано. Изследването струва 2 лева.

  

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.