1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ръстът в договорените субсидии по Програмата за развитие на селските райони е 82%

Ръстът в договорените субсидии по Програмата за развитие на селските райони е 82%

От началото на прилагането на ПРСР до момента са сключени 6 763 договора

Само за период от осем месеца - от 1 август 2009 г. до 20 април 2010 г. по Програмата за развитие на селските райони се отбелязва ръст от 82% на договорираните проекти и 83% на договорираната субсидия. За същия период е налице и сериозно увеличение - със 79% на броя платените договори по програмата. Това бе отчетено на петото заседание на Комитета за наблюдение (КН) на Програмата за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.), което се провежда днес. Форумът бе открит от новоназначения ресорен заместник-министър на земеделието и храните Светлана Боянова, която е негов председател. В заседанието участват инж. Демина Байрактарска, директор на Дирекция „Развитие на селските райони”, която е Управляващ орган на ПРСР, изп. директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Калина Илиева, представители на Европейската комисия, правителството, бизнес и синдикални организации, граждански сдружения и други институции, които имат отношение към прилагането на Програмата за развитие на селските райони и са членове на КН.

От началото на прилагането на Програмата за развитие на селските райони до момента са сключени 6 763 договора на обща инвестиционна стойност 792 749 165 евро. Безвъзмездната субсидия по тях възлиза на 566 861 168 евро. Изплатените до момента средства по програмата са в размер на 415 797 435 евро.

Комитетът за наблюдение обсъжда напредъка по всички стартирали мерки от ПРСР, плана за действие на Разплащателната агенция за обработка на постъпилите заявления, графика и бюджетите за отваряне на новия прием на проекти от юни 2010 г. Членовете на Комитета ще разгледат и промените с подготвяната пета нотификация на ПРСР. Те са свързани с облекчаване на процедурите за кандидатстване по някои от мерките по програмата, за които има слаб интерес, облекчаване на условията за бенефициентите от сектор „Мляко”, както и ускоряване на разглеждането на проектите по ос 4 ЛИДЕР.  Предстои промените в наредбите, касаещи прилагането на ПРСР по ОС-1 и ОС-3, да бъдат приети до 15 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.