1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разискват проект по ФАР за опазване на горския фонд по българо-сръбската граница

Разискват проект по ФАР за опазване на горския фонд по българо-сръбската граница

 

Днес във Видин ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представен проект по Програма ФАР на ЕС – Трансгранично сътрудничество, за създаване на местен капацитет по опазване на горския фонд по българо-сръбската граница. За участие в пресконференцията са поканени областният управител и кметът на Видин.

В процеса на трансформация на икономиката в Република България след приемане на Закона за горите от 1997 г. и Закона за възстановяване собствеността на горите от същата година, собствеността на горите премина от 100% държавна в около 80% държавна и 20% друга в т.ч. частна. Дейностите, извършвани в горите, от 100% държавни, преминаха в 90% извършвани от частни фирми и други 10%. Всичко това позволи да се даде тласък на частния сектор, който се развива на приливи и отливи. Досега държавата се грижеше за стопанисването и ползването на горите, както и на всички мероприятия, провеждани в тях. С приемането на тези два закона грижата за горите се извършва от собствениците им, които е наложително да се съобразяват с т.н. лесоустройствени проекти.

Опазването на горите от пожари бе приоритетна задача в дейността на МЗГ-НУГ за периода 2001-2005 г. През този период 2003 г. се приеха Наредба за условията и реда за извършване на противопожарни мероприятия в Горския Фонд и опазване на горите и земите от горски пожари и Наредба за устройство на горите и земите от горския фонд, в която е включен раздел за противопожарно устройство. С тях се регламентират редът и организацията за опазване на горите от пожари, посочени са основните задължения на собствениците на имоти в горския фонд и в близост до него.

Въпреки всички тези мерки и мероприятия, проблемът с опазването на горите от пожари не трябва да се счита за разрешен, а напротив, нерешени са и още доста проблеми, като липсата на единна информационна система за откриване, отчет и анализ на горските пожари, слабата превантивна дейност за опазване на горите от пожари сред обществеността, липсата на специална техника за гасене на пожари в горите, липсата на финансиране на  противопожарните мероприятия и подпомагане на частните структури за борба с горските пожари, липсата на единна политика при гасене на пожари между държавата общините и частните структури и др.

Тъй като горите са от двете страни на границата, то ефективното разрешаване на голяма част от проблемите е възможно само със съвместни действия на съседите от Сърбия. Терените  и инфраструктурата са такива, че понякога най-бързото потушаване на възникнал пожар е възможно или по-бързо, само ако сръбските сили за пожарна и аварийна безопасност действат изпреварващо на българска територия и обратно.

Това означава, че не наложително взаимодействие между българските и сръбските общности и държавни и местни структури на властта за да опазим взаимното богатство за поколенията.

За да се подпомогне разрешаването на тези проблеми, е разработен и лансиран проект за трансгранично сътрудничество с основна цел изграждане на местен капацитет.

Проектът е стартиран и е BG 2004/016-785.01.01.01-13 Зелените и безопасни гори по българо-сръбската граница - отговорност на бизнеса.

Основната цел на проекта е създаването на модел на (Географска Информационна Система) ГИС отнасяща се до всички участници и собственици на гори от двете страни на границата. Те ще бъдат събрани в единна система за превантивен контрол и последващо потушаване на горските пожари. Идеята е да бъде показана система за гасене на пожар от най-близкото противопожарно звено, независимо от коя страна на границата се намира то, до идването на основните сили за гасене от съответната държава, на територията на която е възникнал пожарът. Чрез модела ще се покажат съществуващите пътища, водоеми, реки, езера и други източници на вода за гасене в целевия район, ще бъде показано и как действа локализирането на горски пожар чрез ГИС системата. По проекта ще бъдат проучени най-малко 90 % от целевите малки и средни предприятия в сферата на горската и дървесна промишленост и собствениците на гори по-големи от 50 дка от двете страни на границата. Ще се цели създаване на публично-частен комитет за общо наблюдение и мониторинг на горите в трансграничния регион с централи във Зайчар и  Видин. Очаква се да бъдат подписани необходимите документите за съгласие. Предвижда са около 50 български и сръбски квалифицирани експерти да бъдат включени в обща експертна мрежа и да бъдат готови да разработват програми и проекти в сферата на управлението на горите и тяхната безопасност. Проектът е насочен към районите на Пирот, Зайчар, Видин, Перник, Монтана, София.

Партньори по проекта са: Индустриална стопанска асоциация – Видин, Стопанска камара – Перник, Факултет по мениджмънт – Зайчар. Асоциирани партньори са: Асоциация на горските фирми в България, Асоциация "Пожарна и аварийна безопасност" и Асоциация на геодезическите фирми, Българска стопанска камара.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.