1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Развитието на селските райони - невъзможно без съдействие от фермерите

Развитието на селските райони - невъзможно без съдействие от фермерите

Двете структури трябва да се развиват едновременно с взаимна помощ

 

Според новите тенденции в Европейския съюз преките плащания на земеделските производители занапред трябва да бъдат обвързани с проектите за развитие на селските райони. Изключително важна за Европейския съюз е именно политиката за селските райони, тъй като според изследвания се оказва, че в градските зони са осъзнали, че ще плащат двойно - веднъж за инфраструктура, а втори път - за недоброто развитие на селото, ако продължават да решават като досега съдбата на селския район.
 
Както е известно, България при предприсъединителните преговори успя да договори общ финансов ресурс за развитие на селските райони, които в първите три години след приемането ни в ЕС ще бъдат в размер на 733 милиона евро. 300 милиона от субсидията ще са предназначени за повишаване конкурентноспособността на селското и горското стопанство, както и за  инвестиции в хранително-вкусовия сектор. Това вече е заложено в стратегията за развитието на селските райони у нас за периода 2007 - 2013 година. 29 милиона евро ще бъдат дадени за техническа помощ и проекти по програмата "Лидер" на ЕС, за създаване на инициативни групи от живеещи и фермери. Около 220 млн. евро ще бъдат използвани за опазването на природните ресурси и защита на околната среда в тях, а 183 млн. евро ще се изразходват за подобряване качеството на живота и инфраструктурата в селските райони.
 
Една пета от тези суми ще могат да отиват във фермерските стопанства. Сега от препоръките на евро-съветниците става ясно, че българският земеделски производител трябва да ориентира производството си към онези стоки, за които страната има най-голям потенциал и разработен външен пазар, а именно - плодовете и зеленчуците. Според проучване на страните в Евросъюза, ако 1 евро, дадено сега по линията на различните еврофондове под формата на директни плащания, вкарва в джоба на еврофермера не повече от 50 цента - останалите отиват за неблагополучия при изкупуването и покриване на разходи по аренда. Но ако това евро се даде на стопаните да инвестират, финансовият резултат за тях става 2,20 евро. Съветът е именно тази формула да стане основополагащ принцип при разработване на плановете за развитие на селските райони. Пропуски при използване на евросредствата, липсата на контрол и отчетност, Европейската комисия ще тълкува като злоупотреба с нейните пари и може да ни отреже от еврофондовете.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.