1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Реколтата от царевица и слънчоглед в Монтанско е слаба

Реколтата от царевица и слънчоглед в Монтанско е слаба

 

Земеделските производители от област Монтана прибраха 99 на сто от площите с маслодаен слънчоглед и 80 на сто от площите с царевица за зърно. Реколтираните площи при слънчогледа  са 255 026 дка, силажирани поради липса на добив са 6524 дка, а като пропаднали са съставени констативни протоколи за пропаднали 37 610 дка. В края на миналата седмица за реколтиране бяха останали 1656 дка. Средният добив на маслодайно семе е 107 кг от дка.  Най- добри са добивите на производителите от община Лом. Постижението им е 128 кг от дка, следва община Вълчедръм с добив  126 кг от дка и община Брусарци - 124 кг от дка. Най-ниският добив е в община Върщец и е 30 кг от декар. Общо досега са добити около 28 000 тона маслодайно семе.

Цената на маслодайното семе на вътрешния пазар  прехвърли 700 лева за тон. Информацията е от местните рафинерии. На базата на това двойно поскъпване в сравнение със същия период на миналата година, се очаква и рафинираното олио да поскъпне двойно за срок от няколко месеца.

Подобно е положението с  производството на царевицата за зърно. Добива от реколтираните досега 50 621 дка площи е 182,5 кг от декар.

Според специалистите той е бил  зависим от агротехниката, вида на почвите и падналите, макар и минимални, валежи и не е разпределен равномерно. Най-висок е той в община Брусарци - 366 кг от декар, следвана от община Георги Дамяново - 297 кг от дка и община Берковица с 236 кг от дка.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.