1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рекордно малко застъпени площи за Кампания 2023 отчита Държавен фонд "Земеделие" след приключване на кръстосаните проверки

Рекордно малко застъпени площи за Кампания 2023 отчита Държавен фонд "Земеделие" след приключване на кръстосаните проверки

Кръстосаните проверки на подадените заявления за подпомагане за Кампания 2023 започнаха на 30 август. На този контрол подлежат всички заявления на земеделски стопани с декларирани площи.

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) приключи кръстосаните проверки на подадените заявления по интервенциите на директни плащания за Кампания 2023. Ревизирани са 3,882 млн. хектара, декларирани в заявленията на 64 941 кандидати. В резултат на извършения контрол са установени 665 хектара двойно декларирани площи, заявени от 992 бенефициери. Статистиката показва, че за Кампания 2023 г. са регистрирани най-ниските нива на застъпвания, откакто в страната ни се прилагат директните плащания като инструмент на Общата селскостопанска политика (от 2007 г.). За сравнение, за Кампания 2014 беше отчетен негативен рекорд при застъпванията на площи. Тогава бяха констатирани 54 733 застъпвания с обща площ от 43 000 хектара, съобщиха от ДФЗ. 

Информация за установените застъпвания е публикувана в индивидуалния профил на всеки земеделски стопанин, вписан в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ. Данните са публикувани в раздел "Справки", секция "Двойно декларирани площи".

От Фонда припомнят, че от Кампания 2019 не се налага земеделските стопани да се явяват в областните дирекции, където с документи изясняваха принадлежността на двойно декларираните площи. При обработката им ДФЗ използва данни за регистрираното правно основание, които се предоставят от Министерство на земеделието и храните.

В допълнение, ДФЗ информира бенефициентите, че вече е възможно да оттеглят от подадените заявления за Кампания 2023 парцели или животни, както и интервенции към тях. Самото оттегляне става при спазване на Наредба № 4 от 30 март 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни.

Кръстосаните проверки на подадените заявления за подпомагане за Кампания 2023 започнаха на 30 август. На този контрол подлежат всички заявления на земеделски стопани с декларирани площи. 

Проверките представляват геопространствено сравнение на декларираните от кандидатите площи и наличните данни в специализираните регистри на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.