1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Резултатите от изпълнението на Пилотния проект "Горски сектор:смяна на горивата" се представиха на кръгла маса днес

Резултатите от изпълнението на Пилотния проект "Горски сектор:смяна на горивата" се представиха на кръгла маса днес

Проекта се финансира от Японския доверителен фонд на Световната банка

 

С близо 50 % са намалели дневните разходи за отопление в   двете училища и болницата в гр. Ардино, включени в изпълнението на Пилотния проект "Горски сектор: смяна на горивата".

 

С въвеждането на новата инсталация за използване на дървесна биомаса вместо конвенционалните горива, като въглища и мазут, разходите са сведени от 3000 лв. на 1680 лв. на ден, което е само единият ефект от приложението на проекта. Това каза днес зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков при откриване на Кръгла маса на тема: "Потенциал за мултиплициране на Пилотния проект "Горски сектор: смяна на горивата" и възможностите за подкрепа

 

Другата полза е, че употребата на дребноразмерна дървесина като енергиен източник дава възможност да се извърши едно от най-важните мероприятия в горите - отглеждане на младите насаждения. Така заедно с поевтиняването на отоплението се постига и много добър екологичен ефект за българската гора, което е сред основните резултати от изпълнението на пилотния проект, подчерта зам.-министър Юруков.

Средногодишно в България се добиват около 5,5 млн. куб. м. дървесина, от която 2,5 млн. куб.м. попадат в категорията "дърва". От тях близо 1,7 млн. куб. м. се използват като дърва за огрев, като за периода 1997-2004 г. потреблението им е нараснало около 3 пъти, стана ясно днес по време на Кръглата маса. Съществуват резерви по отношение достигане размера на ползването на дървесина от горите на страната, спрямо предвижданията по лесоустройствените проекти и особено по отношение на дребноразмерната дървесина, добивана при отгледни сечи. Според експертите стимулирането на пазарно търсене на такава дървесина за енергийни цели би подпомогнало извършването на това лесовъдско мероприятие. Поради ниската гъстота на горската пътна мрежа и изключително лошото й състояние не се усвоява дървесината в т.нар. труднодостъпни басейни. Затова от Националното управление по горите подкрепят ефективното оползотворяване на дървесна биомаса за енергийни цели, но подчертаха острата необходимост от инвестиции за подобряване състоянието на горската инфраструктура.

Пилотният проект "Горски сектор: смяна на горивата" се финансира от Японския доверителен фонд на Световна банка по програмата "Инициативи, свързани с изменението на климата" и се изпълнява от Министерство на земеделието и горите и Национално управление по горите. Стойността на проекта е 891 660 щ.т. безвъзмездна помощ.

В Кръглата маса участваха представители на Световната банка, чуждестранни дипломатически мисии и международни донорски организации в България, Министерство на земеделието и горите - Национално управление по горите, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на околната среда и водите, неправителствени организации, експерти и други заинтересовани страни.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.