1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румъния и България имат общи квоти за улов на калкан и трицона

Румъния и България имат общи квоти за улов на калкан и трицона

Популацията на делфини в Черно море се увеличава

 

Днес Институтът по рибни ресурси с аквариум във Варна отбеляза 75 години от създаването си. По този повод зам.-директорът на института Даниела Петрова съобщи, че от 75 години се правят наблюдения на Черно море. В момента данните показват, че през последните години в басейна е започнал процес на самоочистване. Това означава, че екологичното състояние на Черно море се подобрява. Доказателство е намаляването на цъфтежа на фитопланктона.

Г-жа Петрова коментира още, че популацията на делфини се възстановява и дори се увеличава. Според научните работници преди години съществуването на морските бозайници беше застрашено и броят на делфините намаляваше. Възстановяване на запасите се наблюдава и при калкана и рапана. Морският охлюв рапан се развива с бързи темпове, но дали това е за добро или лошо ще стане ясно след няколко години, като приключи изследването, коментира Даниела Петрова.

По повод на юбилейното честване бе съобщено, че тюленът-монах се води за напълно изчезнал вид е само по нашето крайбрежие, а изцяло в Черно море. Този факт е следствие от промените както в биотиката на Черно море, така и на антропогенният фактор.

Специалистите твърдят, че дори и да се появи отново, няма шанс да оцелее, ако не бъдат създадени специални области за неговото местообитание. Стана ясно, че на последното заседание в Турция за развитие на стратегическия план за Черно море са обсъждани най-наболелите въпроси, свързани с устройството на риболовния флот в басейна. По думите на ст.н.с Виолин Райков флотът трябва да съответства на запасите на риба в Черно море.

Другият проблем е свързан с изкуствените култури, които ще придобиват все по-голямо значение. Става дума за изкуствено отглеждане на миди и риби, което обаче в България е слабо развито. В момента са регистрирани 7 фирми, занимаващи се с изкуствено отглеждане на миди. При този вид дейност рискът е много голям, защото  смъртността е висока, а необходимата инвестиция също е около 5-6 млн. долара.

За отглеждане на тези култури са необходими тихи и чисти заливи, в близост до брега. Тази дейност от всички черноморски страни е най-добре развита в Турция.

Г-н Райков, съобщи, че Европейският съюз е приел квотата за улов на калкан за България и Румъния през 2008 година в 12-милната зона на двете страни да е 100 т. Квотата на двете страни за трицона е  15 000 т. Специалистът обясни, че двете квоти са споделени и няма точно определен тонаж за някоя от държавите. Те ще са валидни до изпълнението им.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.