1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САПАРД дава пари за фермите

САПАРД дава пари за фермите

От МЗГ предупреждават, че парите са основно за изграждане и модернизиране на животновъдни ферми, оборудване за млекопроизводството, ферми, млекопунктове и кланици

 

Според неотдавна подписаното споразумение между България и Европейската комисия по програмата САПАРД за 2004 год. ще можем да усвояваме над 68 милиона евро. Заедно с предстоящите за договаряне пари за 2005 и 2006 год. сумите за следващата година ще достигнат 225 млн.евро.

С тези пари ще започне усвояването на субсидиите за 134 одобрени проекта за покупка на селскостопански машини. От МЗГ предупреждават, че парите са основно за изграждане и модернизиране на животновъдни ферми, оборудване за млекопроизводството, ферми, млекопунктове и кланици. Това са секторите, за които в мониторинговия доклад на ЕС сме получили най-много червени точки.

Още миналата година приключиха проектите за земеделска техника в зърнопроизводството - внесените проекти за трактори и комбайни са надвишили доста средствата по тази мярка. Субсидията по покупка на техника за животновъдните ферми ще бъде около 27 млн. лева. За 2005 и 2006 год. ще има ресурс за обновяване на животновъдните ферми в размер на 26 млн. лева, от които 14 млн. ще бъдат заделени само за млечното животновъдство.

Около 40 млн. лева ще отидат за мандрите и месопреработвателите, а за въвеждане на хигиенните норми в кланиците ще бъдат похарчени около 25 млн. лева. Късното разблокиране на програмата дължим на отказа на 39-тия парламент да разреши ползването на средствата и заради преразпределянето на средствата към секторите, които закъсняват да отговорят на евроизискванията.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.