1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Седем буферни зони на резервати бяха обявени за защитени

Седем буферни зони на резервати бяха обявени за защитени

 

Със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров седем буферни зони на резервати попадащи в териториалния обхват на РИОСВ-Варна се прекатегоризират в защитени местности. Буферната зона на защитена местност "Казашко" се прекатегоризира в защитена местност "Мочурището", буферните зони на резерватите "Калиакра" и "Камчия" стават съответно защитени местности "Степите" и "Лонгоза". Буферната зона на поддържан резерват "Калфата" – защитена местност "Дъбовете". Буферната зона на поддържан резерват "Киров дол" се преобразува в защитена местност "Солник", а буферните зони на подържаните резервати "Вълчи преход" и "Върбов дол" са прекатегоризирани в защитени местности "Михов дол" и "Дебелец".

Тези буферни зони на горепосочените резервати и  защитената местност "Казашко" са обявени съгласно вече отменения Закон за защита на природата и Закона за биологичното разнообразие. Тяхното предназначение е ограничаване на антропогенното въздействие върху резерватите и поддържаните резервати. При прекатегоризирането им в защитени местности, по реда на Закона за защитените територии те продължат да изпълняват тези функции и техните граници, площ и режим на защита не се променят.
В срок от 1 година РИОСВ-Варна ще предприеме необходимите действия, съгласно нормативно установената процедура за означаване на границите на защитената местност с трайно и ясно видими знаци на терен.
Ако се установи нарушаване на режимите на заповедите на новообявените защитени местности, нарушителите се наказват съгласно административно-наказателните разпоредби по Закона за защитените територии. Информацията е от пресцентъра на РИОСВ-Варна.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.