1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Седем защитени птици са настанени в зоопарковете в Плевен и Ловеч

Седем защитени птици са настанени в зоопарковете в Плевен и Ловеч

 

Седем защитени от Закона за биологичното разнообразие птици са настанени от началото на годината до момента от експертите от РИОСВ – Плевен, в зоопарковете в Плевен и Ловеч.

В зоокъта в Кайлъка в Плевен от началото на годината са настанени керкенез, домашна кукумявка и един щъркел. Домашната кукумявка е пусната на свобода, след като в зоокъта са положени грижи за нея. Белият щъркел също.

Два щъркела, една ушата сова и един керкенез радват посетителите на зоопарка в Ловеч, който наскоро отбеляза 45 години от откриването си.

Зоопарковете често имат функциите на спасителни центрове. В тях се настаняват безпомощни защитени видове, които след възстановяването им биват пускани на свобода.

Четири птици, които са включени в приложенията на Закона за биологичното разнообразие, са изпратени от РИОСВ – Плевен, от началото на годината в Спасителния център в Стара Загора - късопръст ястреб, забулена сова и два щъркела. Птиците в този център също след възстановяването си биват пускани на свобода.

От сектор "Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие" припомнят, че когато бъде отрит екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние, веднага трябва да бъде уведомена РИОСВ - Плевен.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.