1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще строят хранилище за пестициди в с. Константиново

Ще строят хранилище за пестициди в с. Константиново

След есенното торене много от опасните препарати останали пръснати по полето



Община Варна е закупила парцел в с. Константиново, където да бъде изградено хранилище за пестициди. Вече е възложено изготвянето на проект за обезопасена сграда, а оборудването, нужно за съхранение на пестицидите, ще е на фирма "Булбокинженеринг".

След есенното торене много от опасните препарати останали пръснати по полето и по отделни складове, където съхранението им не е безопасно. Това сподели вчера главният инженер на общината Костадин Видолов по време на първото заседание на Комисията по опазване и възпроизводство на околната среда.

Видолов допълни, че март е крайният срок за замразяването на химическите препарати, използвани за торене.
Той запозна съветниците от комисията с плана на община Варна за обезвреждане на вредните отпадъци, по който работят служителите от дирекция "Устойчиво развитие".

Най-голям проблем срещали от общината с намирането на подходящи площадки за съхранението на строителните отпадъци. Най-често за целта се използвали сухи дерета, които подлежат на рекултивация. Общината обаче нямала интерес да налива средства за запръстяване и озеленяване, тъй като според закона новосъздадените територии автоматично ставали държавна собственост.

Според инж. Виделов строителните сметища в местностите Кокарджа, Каратепе и Маница на този етап били достатъчни.
Предстои работа с населението по програмата за разделно събиране на отпадъците. На първо време усилията ще бъдат съсредоточени върху опасните отпадъци от бита, в това число акумулатори, луминесцентни и живачни лампи, батерии и др.

Според екослужителите промяната в мисленето и манталитета на населението ще отнеме години. По време на заседанието стана известно, че в Холандия разделното събиране на отпадъци е било въвеждано в продължение на 40 години. Програмата изисква и осигуряването на достатъчно пунктове, които да изкупуват вторични суровини. За стартирането на проекта ще се търси финансиране от МОСВ и предприсъединителните фондове.

Част от плана за опазване и възпроизводство на околната среда във Варна е реконструкцията на зелената система в морската столица. Вече са паспортизирани дърветата в Морската градина, подобна процедура тече и в централните райони "Одесос" и "Приморски". Стана ясно, че на всички дървета в парка ще бъде поставена табела, уточняваща техния вид, възраст и произход./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.