1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Силвия Инджова поема ФАР и САПАРД

Силвия Инджова поема ФАР и САПАРД

Ръководителят на разплащателния орган ще отговаря за сертифицирането на разходите по проектите по Кохезионния фонд пред ЕК

Правителството определи Силвия Инджова - директор на "Национален фонд" в Министерството на финансите, за национален ръководител и ръководител на разплащателния орган за средствата по предприсъединителните програми на ЕС, съобщи БТВ. Над 10 г. Силвия Инджова е основният човек в "Национален фонд" към Министерството на финансите, който е шапка на всички структури, отговорни за договарянето и разплащането с европари.

Националният ръководител отговаря за финансовото управление на средствата по ФАР и САПАРД. Той осигурява спазването на процедурите, европейското и националното законодателство, отнасящо се до изпълнението, отчитането и финансовото управление, както и функционирането на подходяща система за отчетност и информация. Ръководителят на разплащателния орган отговаря за сертифицирането на разходите по проектите по Кохезионния фонд пред ЕК и за осигуряването на средства от помощта на проектите при спазване на нормативни и административни правила и процедури.

Кохезионният фонд помага на държавите-членки, чийто брутен национален продукт (БНП) на глава от населението е под 90% от средния за Общността, да намалят своето икономическо и социално изоставане, както и да стабилизират икономиката си. Той финансира действия в рамката на цел „сближаване” и е вече подчинен на същите правила на програмиране, управление и контрол, като ЕСФ и ЕФРЗ. За периода 2007-2013 г. Кохезионният фонд е насочен към Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Чешката република, България и Румъния. Финансовата помощ на Кохезионния фонд може да бъде спряна с решение (взето с квалифицирано мнозинство) на Съвета, ако дадена държава покаже прекомерен публичен дефицит, ако не е преодоляла това положение или ако предприетите действия се окажат неадекватни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.