1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След 6 години 3% от храните у нас трябва да са екологично чисти

След 6 години 3% от храните у нас трябва да са екологично чисти

Биологично произведените продуктите са два-три пъти по-скъпи от обикновените

 

След шест години 3% от продаваните храни на пазара у нас трябва да са биологично произведени. Това е едно от изискванията на Европейския съюз, за да може България да получи субсидиите, предвидени за биологично земеделие.

България се нарежда сред първите места при страните, в които хората проявяват все по-голям интерес към здравословни продукти, произвеждани по екологичен начин. До този момент интерес към биопродуктите проявяваха главно по-развитите страни като Швейцария, Япония и на Скандинавския полуостров, където здравословният начин на живот е приоритет.

Специалистите обаче опровергават съществуващото у нас мнение, че биохраните са отгледаните в селските дворове продукти, а не в големи фабрики. Един плод или зеленчук може да е биологичен само когато земята, върху която е отглеждан, не е наторявана с изкуствени торове поне три години. Другото условие е посетите семена да са екологично чисти. Експертите припомнят, че биопродуктите не са с идеална форма и хубав външен вид, тъй като са оставени да се развиват изцяло в природна среда. Българските фермери, които започнат да отглеждат биохрани, ще могат да получат 12,6 млн. евро през тази година.

До 2013 година върху 8% от земеделската земя у нас трябва да се насадят екологично чисти плодове, зеленчуци и зърнени култури. В момента нивите с бионасаждения са едва 0,3%. Въпреки това 90% от произведеното се изнася в ЕС. В България се произвеждат биологично ябълки, праскови, череши, ягоди, малини, сливи, винени сортове грозде, ядки, билки, растителни масла, тютюн и зеленчуци. На пазара се продава и биологично телешко и агнешко месо. Биологично произведените продуктите са два-три пъти по-скъпи от обикновените. 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.