1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След рокадите фонд “Земеделие” ще има шеф

След рокадите фонд “Земеделие” ще има шеф

 

Всяко забавяне на избора на шеф, отлага идването на парите от Брюксел.

След като приключат всички рокади в кабинета, ще бъде избран шеф на фонд  "Земеделие". От МЗГ се надяват това да стане възможно най-скоро. Ако назначението се забави, Европа може да отреже около 25 на сто от парите за земеделието ни. Затова името на новия шеф трябва да бъде известно най-късно до края на следващата седмица, обясняват експертите. Засега то се пази в тайна. Ще бъде обявено  едва след заповедта за назначение, издадена от премиера Сергей Станишев. Единствено земеделският министър Нихат Кабил, ръководството на ДПС и премиерът знаят кой е предложен да оглави фонда и Разплащателната агенция, твърдят земеделските експерти.


Забавянето на избора  е фатално за  стотици фермери и предприемачи, спечелили проекти по САПАРД. Вече няколко месеца те не могат да получат парите си. Опасенията на много от фермерите са, че ако кризата във фонд "Земеделие" продължи, ще фалират. Субсидии за близо 46 милиона лева по САПАРД залежават в "Земеделие". По същата причина не могат да стартират и 119 проекта за инвестиции в земеделски стопанства, както и три проекта за производство на селскостопанска продукция. За одобрение чакат 498 договора по 7 различни мерки, като общата стойност на предвидените инвестиции по тях е над 202 милиона лева. Има и 32 проекта, които са реализирани и са на етап разплащане, като оторизираната сума по тях е 17,317 млн. лв. Сумата обаче не може да бъде отпусната, което поставя на нокти производителите. Ако парите не им бъдат дадени, има вероятност банките да обявят крeдитите за изискуеми и предприемачите да фалират.
Кризата във фонда започна с отстраняването на бившия директор Асен Друмев. Той е разследван за злоупотреби при наемане на две сгради, в които да се помещават офисите на Разплащателната агенция, която ще разпределя парите от еврофондовете.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.