1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След замърсяването с фипронил: Три години затвор за един от главните извършители

След замърсяването с фипронил: Три години затвор за един от главните извършители

Случаят е от лятото на 2017 година

Четири години след скандала с веществото фипронил белгийски съд осъди един от основните обвиняеми на 3 години затвор, две от които условно. 49-годишният мъж беше уличен, че продава препарат срещу вредители в птицевъдните ферми.
 
Според магистратите в Антверпен е доказано, че обвиняемият умишлено е продавал препарат, съдържащ забранената за употреба отрова фипронил, която проникна в яйцата и ги направи негодни за консумация. 
 
Случаят е от лятото на 2017 година, когато милиони яйца от Нидерландия и Белгия, доставени в почти всички държави от Европейския съюз, трябваше да бъдат унищожени. Стотици птицеферми бяха временно затворени, а стопаните претърпяха големи финансови щети.
 
Фипронилът е разрешен за борба с насекоми, но не и в помещения, предвидени за производство на хранителни продукти, тъй като е отровен и уврежда човешкото здраве. Доказаните тогава количества в яйцата бяха сравнително малки, въпреки това стоката беше унищожена.
 
Първият случай беше установен в Белгия, а властите в страната бяха подложени на остра критика, защото се забавиха с няколко седмици да го съобщят чрез европейската система за ранно предупреждение. По време на разследването стана ясно, че препаратът е ползван месеци преди това.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.