1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Словения представи приоритетите си в земеделието по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз

Словения представи приоритетите си в земеделието по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз

Д-р Йоже Подгоршек, министър на селското стопанство, горите и прехраната в Словения говори пред Комисията на Европейския парламент по земеделие и развитие на селските райони

В рамките на своето председателство Словения ще продължи с очертаните дейности в земеделието и ще се опита да постигне по-нататъшен напредък.

Д-р Йоже Подгоршек, министър на селското стопанство, горите и прехраната в Словения:

„Общата селскостопанска политика ще отбележи 60 години от създаването си през следващата година. Тя е от решаващо значение за осигуряване на безопасни и качествени храни, защита на природните ресурси, реагиране на изменението на климата и запазване на жизнено важни селски региони. Земеделието играе съществена роля по време на кризата с COVID-19. Една от нашите цели по време на Председателството е да засилим разбирането и уважението към селското стопанство като критична и стратегическа дейност.

Нашият ключов приоритет е да завършим реформата на ОСП. Доволен съм, че през юни, по време на португалското председателство постигнахме споразумение по ключови политически въпроси. Реформирането споразумение за ОСП обръща специално внимание на т. нар. „зелена архитектура“. Поздравявам колегите от Португалия за важния резултат. Споразумението потвърждава по-високите амбиции в областта на околната среда и адаптирането към изменението на климата. В началото на нашето председателство Словения ще завърши окончателното приемане на законодателния пакет.  По този начин ще стартира изпълнението на реформираната ОСП. Ще дадем ход на Стратегическите планове и ще отговорим на специфичните нужди, за това е нужен диалог между държавите членки и Европейската комисия. Бихме искали да обсъждаме това в Съвета през октомври. Следвайки Стратегията „От фермата до трапезата“ Съветът ще обърне внимание на растежа на биологичното земеделие, то е важно и за възстановяването на нашата икономика. Органичното земеделие и разрастването на този сектор води до по-къси вериги на доставка, искаме да станем и по-устойчиви на кризи. Затова ще работим върху планове за извънредни ситуации.

На неформалната среща на министрите през септември ще говорим за връзката между селските и градските региони, също и за цифровизацията в селата и ролята на жените в селските райони. Искаме да подобрим конкурентоспособността и доходите на фермерите. Това е от ключово значение, ако искаме справедливо разпределение на добавената стойност. Въз основа на Доклад на ЕК за нелоялни търговски практики по веригата на доставки на храна, ще разгледаме възможни следващи стъпки.“

Земеделският министър на Словения заяви няколко конкретни предложения за реформи. Една от тях е въвеждане на по-прецизно етикетиране на смески от пчелен мед и неговия произход. Освен това Словения ще работи и в посока опазване на горските стопанства. Ще бъде изготвено заключение на Европейския съвет. Целта е горското стопанство да е в хармония със социалния подход и запазването на биоразнообразието. Друг приоритет е борбата срещу незаконната сеч и свързаната с това търговия, както обезлесяването и деградацията на горите, тъй като законно и устойчиво добитият дървен материал е в основата на кръговата икономика. Очакват скоро Комисията да публикува законодателно предложение, което ще се обсъди в Съвета. През септември ще се проведе Срещата на върха по хранителната система, словенското управление ще работи по различни начини за улавяне на въглерод, за да декарбонизират веригите на доставки на храни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.