1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спор за наименованието на вегетариански продукти стигна до официалните власти в Германия

Спор за наименованието на вегетариански продукти стигна до официалните власти в Германия

Продукти, произведени от соя и зеленчуци, набират все по-голяма популярност в страната

Спорът за наименованието на вегетариански продукти, воден в Германия между организации и месопреработвателния бранш, стигна до официалните власти. Комисията към земеделското министерство, която отговаря за стандартите при производството на храни, започна официални изслушвания на страните.

Продукти, произведени от соя и зеленчуци, набират все по-голяма популярност в страната. В повечето случаи подобни храни имат етикет за месни. Според федералния министър на земеделието Кристиан Шмит практика трябва да се прекрати, за да се избегне объркването при потребителя.

Според Съюза на вегетарианците обаче, тези наименования не са защитени и трябва да бъдат разрешени за обозначаване на продукти, направени от други суровини.
От своя страна месопреработвателите настояват да се забрани използването на понятия като "филе", "шунка", "пиле", "говеждо" и подобни за вегетариански продукти.

Дискусията по въпроса беше започната през миналия декември от земеделския министър, който обвини производителите на вегетариански и вегански храни в умишлена заблуда на потребителите. Според него не можело да има "вегетариански шницел", нито пък "вегански вурст".

Комисията за стандартите на храните определя съдържанието и начина на производство на продуктите в Германия. Тя е съставена от учени, специалисти по сигурността на храните, представители на потребителски организации и на хранителната индустрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.