1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Среща със зеленчукопроизводители

Среща със зеленчукопроизводители

Загриженост за проблемите

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров проведе среща със зеленчукопроизводители, членове на Българската асоциация на фермерите в с. Гълъбово. „Необходимо е да има представител от всички сектори в земеделието при съставяне на Закона за браншовите организации, защото държим да изслушаме и вземем предвид вашето мнение. Ръководството на министерството държи на добрата комуникация с всички вас”, каза зам.-министър Димитров. Той покани зеленчукопроизводителите на излъчат свой представител, който да участва в работната група по закона и допълни, че „само така ще може да се изгради стабилна нормативна уредба, която да е основа за успешното осъществяване на цялостната политика в сектора.”

По време на срещата зеленчукопроизводителите изказаха своята загриженост за проблема с нерегламентирания внос от трети страни. Според тях са необходими спешни мерки в ограничаването на навлизащата в страната продукция от Турция и Македония чрез налагането на вносни такси.

Във връзка с вноса на картофи от Полша, на която е наложена забрана за износ, се налага засилване на контрола от страна на службите по растителна защита и апробация и семекотрол, смятат зеленучкопроизводителите. Те изразиха надежда, че ще бъдат предприети мерки срещу контрабандните вносители на зеленчуци, което не само се отразява на пазарните цени, но с оглед на използването им като посадъчен материал, може да доведе до влошаване на качеството на крайния продукт. Подкрепата на правителството ще ни даде увереност и перспектива не само да произвеждаме, но и да инвестираме в нашите стопанства, казаха още те.

Възможностите за застраховане на продукцията, както и гарантирането на кредитите бяха объдени още по време на срещата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.