1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СТАНОВИЩЕ на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България

СТАНОВИЩЕ на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България

Какво е качеството на заводския хляб


По- ниската цена предлагана от индустриалните хлебопроизводители на хляб в сравнение с малките производители има своето логично обяснение и в никакъв случай не означава лошо качество. За това  Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България категорично се разграничава от изказването на председателя на Съюза на хлебопроизводители и сладкарите- гр. Варна.

Членовете БКИХСБ, които произвеждат над 80 % от хляба у нас спазват пазарните принципи и не могат да влият  на търговските вериги относно ценовата им политика.  За това е възможно на пазара да се намери качествен хляб на ниска цена.  По този повод БКИХСБ поръча изоготвянето на независим одиторски доклад, който ще покаже моментната средна цена за произоводството на един хляб. Документът ще бъде готов до края на месеца.

Гаранция за качеството на българския хляб са направените в последните три години инвестиции за над 50 милиона лева и постоянен контрол от външни одитори и държавни органи.

Заводският хляб в България се произвежда по класическа технология. Тя включва следните етапи – дозирине на суровините, замасване на тестото, фермантация (втасване), изпичане  и при необходимост охлажадане и пакетиране. Всичките тези процеси се контролират стриктно от вътрешна система за контрол на качеството и НАССР план. Индустриалните хлебопроизводители, членове на камарата, сред които Симид, МИО - Пазарджик, Нилана, Добруджански хляб, Ямбол хляб, Хлеобозавод Хасково, Хлебозавод Стара Загора, Деметра – Сливен, Хлебозавод Стражица, Млин-97- Разград и други са сертифицирани по ISO 9001 и ISO 22 000, които реално се прилагат в производствените процеси и дистрибуция на продукта.  Всички хлебозаводи у нас притежава собствени лаборатории, които контролират  входящите суровините, текущото производство и изходящата продукция.

Индустриалните хлебопроизводители закупуват браншно от утвърдени на пазара мелнични комплекси, които също са сертифицирини по изискванията на Евроапейския съюз.

Изказвания, че в брашното се влагат избелители и химикали и заводският хляб е вреден за здравето са некоректни и би трябвало преди да бъдат оповестени в медиите да бъдат подкрени от факти и доказателства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.