1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страните от СТО без експортни субсидии за земеделие от 2013 г.

Страните от СТО без експортни субсидии за земеделие от 2013 г.

Падането на субсидиите ще става поетапно до тази дата. Предложението за споразумение между 149-те страни членки се съдържа в проект за заключителна декларация на министерската среща на СТО в Хонконг

 

Страните, членуващи в Световната търговска организация /СТО/, са съгласували 2013 г. като крайна за премахването на търговските бариери в селското стопанство, промишленото производство и услугите, стана ясно на министерска среща на СТО в Хонконг.

Падането на субсидиите ще става поетапно до тази дата. Предложението за споразумение между 149-те страни членки се съдържа в проект за заключителна декларация на министерската среща на СТО в Хонконг.

Според индийския министър на търговията Камал Натх, цитиран от Асошиейтед прес, делегатите са се събрали през нощта и са успяли да превъзмогнат различията си по проекта. Министърът посочи още, че премахването на всички експортни субсидии в земеделието до 2013 г. е приемливо за Индия, която има ключова роля при приемането на правилата в СТО.

Чрез проекта на документ за падането на субсидиите участниците в срещата призоваха богатите държави да обезпечат към 2008 година 97 процента от вноса им в развиващите се страни да не е субсидиран.

Запазено е и предложението към богатите държави да отменят всички експортни субсидии за производителите на памук през 2006 година. Това значи, че участниците в конференцията са успели да се договорят по най-щекотливия въпрос в рамките на СТО.

По-рано представителите на Европейския съюз в преговорите нееднократно заявиха, че не са готови на радикални реформи в селскостопанския сектор до 2013 година. Мнозинството от представителите на другите страни настояват обаче ЕС да отмени субсидиите си за земеделието към 2010 година.Окончателният вариант на декларацията от шестата министерска конференция ще одобрен след срещата на водачите на делегации.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.