1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидиите за дизела в Германия да останат за малките ферми

Субсидиите за дизела в Германия да останат за малките ферми

Фермерска организация предлага компромисния вариант

На фона на продължаващото недоволство на германските земеделци от отмяната на субсидиите за аграрния дизел, фермерска организация предлага компромисен вариант – данъчното облекчение да остане в сила само за малки ферми, които ползват по-малко от 10 хиляди литра гориво на година.
 
Според организацията тази мярка би помогнала на малките стопанства да се справят по-добре с конкуренцията на големите ферми. Друг начин на подкрепа е в договорите за изкупуване на продукцията да са записани точно определени цени, които задължително да се спазват. А за да се запълни дупката във федералния бюджет организацията предлага да се намалят субсидиите за въздушния транспорт, както и премахването на облекченията за служебните автомобили. Така държавата ще разполага с повече средства и ще осъществи по-голям климатичен ефект, отколкото ако премахне подкрепата за селското стопанство.
 
Ниските цени на хранителните стоки и ценовият диктат на търговските вериги са основните причини за оплакванията на стопаните, смятат и природозащитни организации. Екоактивистите обвиняват за ситуацията най-вече Християн-социалния съюз, който близо 40 години държеше земеделското министерство, за последно в периода от 2005 до 2018 година. Подкрепяната от десетилетия  линия на директни плащания на базата на обработваната площ дава предимство на големите и допринася за затварянето на малките ферми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.