1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Световният ден за опазване на мигриращите птици беше отбелязан от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“

Световният ден за опазване на мигриращите птици беше отбелязан от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“

Урок на открито с четвъртокласници в габровското ОУ „Ран Босилек“

Урок на открито „Птиците в България – постоянни видове и мигранти“, проведоха  експерти  от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ с четвъртокласници в габровското ОУ „Ран Босилек“. Инициативата бе посветена на Световния ден  за опазване на мигриращите птици.

В парка са установени 220 вида птици, 123 от тях гнездят в защитената територия. Някои от видовете са прелетни – кукувица, белошипа ветрушка, ловен сокол, сокол орко, най-бързото животно – соколът-скитник, мигриращият нощем ливаден дърдавец, белоопашат мишелов, малък креслив орел, орел змияр,черен щъркел, чухал и др.

Представители на Дирекцията и на Детската природна академия „Узана“ изнесоха кратка беседа и  проведоха игри с малчуганите за разпознаване на видове птици и за трудностите и заплахите пред птиците по време на миграция.

Световният ден за опазване на мигриращите птици е глобална кампания, започнала през 2006г. и провеждана всяка година досега. Основната й цел е да повиши осведомеността на хората и да подчертае нуждата от опазване на мигриращите птици и местообитанията им. Проявите на кампанията информират за екологичното значение на мигриращите птици, за заплахите пред тях и за необходимостта от международно сътрудничество за опазването им.

Обща тема – различна за всяка от годините, обединява дейностите, посветени на празника. За 2017 г. темата е „Тяхното бъдеще е нашето бъдеще“.

 Информация за кампанията ще намерите на интернет адрес : www.worldmigratorybirdday.org и на интернет страницата на МОСВ http://www5.moew.government.bg/?p=56429

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.