1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Свинският грип „вдигна” ветеринарите в Русенско

Свинският грип „вдигна” ветеринарите в Русенско

Украйна отпуска 6,5 милиона долара за предотвратяването на разпространението на болестта

Екстремни мерки за недопускане на опасния свински грип в региона предприеха от вчера служителите в Районната ветеринарно-медицинска служба - Русе. Ветеринарите започнаха контрол на здравословното състояние на прасетата в свинекомплексите и на хората работещи в тях. При най-малкото отклонение в клиничната картина животновъдите трябва да уведомят докторите по места, за да се направят необходимите изследвания. Същото се отнася и за частните стопани, които отглеждат прасета в дворовете си. 

В същото мреве Украинското правителство одобри пакет от мерки за предотвратяване на разпространението на свинския грип сред украинското население, предаде РБК, позовавайки се на пресцентъра на правителството. За провеждането на първоначалните превантивни мерки правителството отпусна 6,5 милиона долара. Средствата ще бъдат изразходвани за закупуването на дезинфектанти и системи за диагностициране.

Пакетът също предвижда и създаването на национален и регионални запаси от материални ресурси в случай на пандемия и осигуряването на необходимите транспортни средства, както и усъвършенстване на системата за контрол на циркулацията на причинителя на грипа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.