1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Три браншови организации искат спешна среща с ръководството на земеделското министерство

Три браншови организации искат спешна среща с ръководството на земеделското министерство

Ако не им обърнат внимание, ще потърсят директно премиера Бойко Борисов

Животновъдите от три браншови организации искат спешна среща с ръководството на Министерството на земеделието и храните на 25 септември, стана ясно на пресконференция, предаде Фокус. На срещата животновъдите ще представят отново 12-те си искания, внесени в земеделското ведомство преди повече от месец, и ще поискат конкретни писмени отговори с конкретни срокове за изпълнение. Едно от исканията е създаване на гаранционен фонд. Ако от земеделското министерство не обърнат внимание на фермерите, те ще се обърнат директно към премиера Бойко Борисов преди 15 октомври.

От браншовите организации изразиха недоволство от работата на земеделското министерство. Според Атанас Атанасов от Браншовият съюз на животновъдите в България, дори липсва диалог между институцията и стопаните.

Животновъдите не вярват, че идентификационната система за плащане на глава животно ще заработи и през декември ще бъдат изплащани субсидии на глава животно, както обеща министър Мирослав Найденов. Според председателя на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, в системата има грешни данни за броя на животните у нас. И досега не е ясно според него колко животни има в България. Има хора, които нямат животни, а имат записани животни в системата и така ще получат неоснователно пари, каза Йордан Каймаканов.

Около 50 % е делът на сивата икономика в млекопреработвателния бранш, каза Господин Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите в България. Става дума за мляко, което не се отчита никъде, а се ползва за преработка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.