1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трябва да се увеличи финансовата подкрепа за агроекологични дейности

Трябва да се увеличи финансовата подкрепа за агроекологични дейности

Бенефициентите смятат, че парите по мярка 214 трудно достигат до тях заради административни неуредици

Помагат ли схемите за агроекологични плащания за опазване и устойчиво развитие на земеделските системи в земи с висока природна стойност, беше темата на семинар, проведен по инициатива на WWF - най-голямата международна природозащитна организация, която работи в близо 100 държави, както и на Българско дружество за защита на птиците, Българска Асоциация Биопродукти, Фондация за околна среда и земеделие и др.

По-голямата част от присъстващите на семинара бяха производители на биопродукти с проблемите по мярка 213 „Натура 2000 в земеделските земи” и мярка 214 „Агроекологични плащания”. За напредъка в прилагането на мерките и очакваните резултати говори Александър Атанасов, експерт дирекция “Развитие на селските райони” от МЗХ.

Тенчо Христов от Фондация „Биоселена” направи  кратка хронология за развитието на биоземеделието в България. По думите му то се разраства с бързи темпове, като в   световен мащаб търсенето на биопродукти става все по-голямо. Но у нас пазарът на тези продукти изпреварва значително производството.  Основните цели на този вид производство са две-отглеждане на здравословен продукт, без да бъде замърсена околната среда, и възможност за устойчиво развитие на селските райони.

Тромавата работа на администрацията, липсата на комуникация между производителите и ведомствата, трудното достигане на евросредствата до производителите са големите камъни, спъващи „каруцата” на биопроизводството у нас. Биопроизводителите заявиха, че Националният  план за развитие на биологичното земеделие в България в периода 2007–2013 г. се пренебрегва тотално от всички правителства до сега и той все още не е влязъл в изпълнение.

Данните показват, че общият брой артикули, които се предлагат на нашия пазар тази година, са 2100 хранителни, нехранителни и др.продукти, но за съжаление по-голямата част от асортимента е внос. Родното производство е представено едва с 54 продукта.  

Според Тенчо Христов, държавата трябва да финансира образователни и разяснителни кампании за ползата от производството и консумацията на биохрани, да се организират промоции и дегустации, а производителите трябва  да имат достъп до качествени консултации и научно обслужване, за да може биопроизводството в България да добие облика на реален икономически сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.