1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цените на розовия цвят падат

Цените на розовия цвят падат

Розите не се признават за земеделска култура

Офертите от 1.50 лв. са паднали на 1.30 лв. за килограм, алармират производители. Хората заплашват да не берат градините, защото не покриват себестойността, а трудно намират и работна ръка за кампанията.

Още преди пет години производителите настояваха за държавна подкрепа подобно на тютюнопроизводителите с мотива, че розовото масло е единственият експортен продукт с високо качество и суровината за него трябва да се субсидира. Бизнесът запада, защото розите не се признават за земеделска култура и затова нямат възможност да ползват повече субсидии. Иска се Закон за розата.

Изкупните цени падат заради липсата на валежи, което ще се отрази върху качеството на розовия цвят, обяснява директорът на Института за розата в Казанлък Недко Недков. В резултат на това един килограм розово масло ще се получи от преработката на 5 тона цвят вместо 3 тона, каквато е технологията при нормални условия.

Според розовари цените на цвета падат заради поевтиняването на розовото масло на световните пазари и поради по-високите добиви. Докато през миналата година килограм от него е достигнал до 5 хил. евро, очакванията за тази година са, че продуктът ще се търси на цени от 4500 евро за кг. Докато през миналата година розоварите са произвели 2.5 тона, очакванията за тази година са да достигнат 3 т, обясни още Недков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.