1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цял град премина на слънчева енергия

Цял град премина на слънчева енергия

Общата стойност на проекта е 500 милиона долара

Най-екологичният град в света се намира в Япония. В град Фуджисава всички къщи използват  слънчева енергия, потреблението на вода е намалено с 30%, а  вместо  обществен транспорт се използват  електрически велосипеди.

Официалната церемония по откриването на “умния” град бе голямо медийно събитие в Страната на изгряващото слънце. Селището представлява архитектурен комплекс, изграден около централен площад. Оттам се управляват  всички обекти от инфраструктурата. Първите жители вече са се нанесли в новите си домове, а  градът е разчетен за 3000 човека и 1000 домакинства.

Повече от 30% от електричеството се произвежда от алтернативни възобновяеми източници, на първо място от слънчеви батерии. Така въглеродните емисии намаляват със 70%. Консумацията на вода също е намалена с 30 на сто.

Във Фуджисава няма бензиностанции, но има развита мрежа от станции за зареждане на електрически автомобили. За тези, които не разполагат с личен транспорт, електрическите превозни средства са достъпни  под наем – автомобили, скутери, велосипеди и друг екологично чист  транспорт.

Системата за сигурност  осигурява видеонаблюдение на обществени места и система от датчици и сензори, които дават възможност, например, да се осигури улично осветление, само когато има хора на улицата, което позволява по-ефективно използване на електроенергията.

Общата стойност на проекта е 500 милиона долара, но въпреки големия бюджет, този иновативен екологичен град е само началото, тъй като компанията се фокусира върху масовото разпространение на модела Fujisawa, което означава автономно и устойчиво развитие на града в продължение на 100 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.