1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Учредиха Асоциация на българските винари

Учредиха Асоциация на българските винари

Браншовата организация ще защитава интересите на дребните производители на грозде и вино

Сред приоритетите на асоциацията е да се бори с дъмпинговия внос на грозде от страни извън ЕС, който убива родното производство

Нова браншова организация ще защитава интересите на дребните лозари и винари в България. Това съобщи председателят на асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра Божидар Боев по време на 12-и празник на гроздето и плодородието, организиран от асоциацията.

Организацията е учредена от десет собственици на лозя и винарски изби от цялата страна и се казва Асоциация на българските винари. Тя ще работи на доброволен принцип и ще защитава интересите на дребните производители на грозде и вино, обясни Костадин Николов, член на УС.

Националната лозаро-винарска камара обслужва интересите на големите фирми, а по-дребните производители от години са без браншова подкрепа.

За членство в новата асоциация се изисква стопанинът да притежава собствени лозя и лицензирана  винарска изба, годишният му оборот да не надхвърля 19 млн. лв. и да няма повече от 50 работници.

Асоциацията ще работи за утвърждаване авторитета на качественото българско вино на европейските пазари. Тя ще осъществява и своеобразен контрол над вината, които се продават в търговската мрежа в страната. Ако в магазините бъдат засечени партиди с вино-менте, от организацията ще алармират съответнитеоргани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.