1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Усвояемостта на средствата по САПАРД приближава 50%,

Усвояемостта на средствата по САПАРД приближава 50%,

Картината не е „толкова драматична, както се описва в медиите”

Усвояемостта на средствата по програма САПАРД приближава 50%, каза Георги Желев, заместник директор на ДФ „Земеделие” и отговарящ за Агенция „САПАРД”, предаде Фокус. Желев взе участие в среща-оперативка с участието на ръководителите на Управляващите органи, под ръководството на вицепремиера по усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева. По думите му до момента са изплатени средствата за 140 проекта за 33 млн. лв. Георги Желев уточни, че в момента Агенцията „Държавна финансова инспекция” прави проверка на 103 общини като вече за 20 има отговор. По думите му картината не е „толкова драматична, както се описва в медиите”. След приключване на проверките Агенция „САПАРД” ще санкционира общините, ако има причина това да се направи.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева поясни, че проблемите, които възникват с проектите по тази програма от 2007 година са свързани с това, че след влизането ни в ЕС се прилага вече местното законодателство. То е позволявало по-либерален режим и е прилаган от Агенция „САПАРД”. Това е довело до по-занижен контрол и е имало общини, които поради незнание или съзнателно са допуснали грешка.

До 9 юли министърът на финансите трябва да разработи механизъм за кандидатстване за ползване на 700 млн. лв. по САПАРД за подпомагане на програмите „Околна среда” и „Транспорт”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.