1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Брюксел предствиха жалба за закъснялото обявяване на защитените зони за птиците от Натура 2000

В Брюксел предствиха жалба за закъснялото обявяване на защитените зони за птиците от Натура 2000

 

 На 18 септември 2007 г. в Брюксел беше представена официално последната публикация на Българско дружество за защита на птиците - книгата "Орнитологично важните места в България и НАТУРА 2000".

След представянето  БДЗП внесe в ЕК жалба, провокирана от факта, че българското правителство не успя да обяви навреме защитените зони за птиците като част от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Това е втората жалба до ЕК по повод адекватното обявяване на зоните от Натура 2000 в България, след като в началото на юли седем организации се обърнаха официално към ЕК във връзка с аналогични проблеми със зоните по Директивата за местообитанията.

Жалбата дава основание на ЕК да открие процедура, с която като начало да насърчи правителството да изпълни ангажиментите си по обявяване и опазване на достатъчно зони за птиците в Натура 2000. Задължението на България беше към датата на присъединяването си към Европейския съюз да обяви изцяло по научни критерии зоните от Натура 2000 по Директивата за птиците.

Жалбата е провокирана от огромното закъснение и бавните темпове, с които се обявяват зоните от Натура 2000 у нас, за сметка на скоростното, системно и необратимо унищожаване на местообитанията на птиците. Досега е огласена проектозаповедта само на една българска зона от Натура 2000 - Суха река.

Поради отлагането на решението за включване на 26 зони, 106 от 120 вида птици от Приложение 1 на Директивата за птиците са лишени от възможност за защита. Липсата на полагащата се по закон превантивна защита и задвижените междувременно промени на ПУП и ОУП, дава ход на проекти, често с фатални последствия за опазване на биоразнообразието.

Сред основанията за внасяне на жалбата е и решението на Министерски съвет от 15 февруари т. г. да изключи от мрежата или да прецизира границите на 26 територии. Публична тайна е, че отложените зони са в райони, апетитни за инвеститори от различни сфери, основно туризъм, енергетика, горско стопанство и добивната промишленост.

На езика на европейското, а и на българско природозащитно законодателство, решението на МС компрометира опазването на световно и европейски застрашени видове: 100% от популацията на червеногушата гъска в ЕС, концентрираща се в района на езерата Шабла и Дуранкулак, 70% от европейската популация на белия щъркел, която мигрира по Черноморското крайбрежие, цялата национална популация на царския орел остават извън Натура 2000.

 

AGRO.BG

 

  

     

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.