1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В някои райони на страната жътвата започна

В някои райони на страната жътвата започна

 

В по-голямата част от районите  на страната ечемикът приключи развитието си в края на първото и началото на второто десетдневие на юни. Това са  районите на Монтана, Силистра, Търговище и др., където започна жътвата. Продължителната суша в Северозападна България даде своето отражение и добивите са ниски.

През следващите десет дни не се очакват съществени промени в агрометеорологичните условия. Температурните очаквания са  около и над нормата и ще ускорят темповете на развитие на земеделските култури, а прогнозираните превалявания от дъжд ще бъдат между 3 и 10 литра на квадратен метър и няма да донесат почти никакъв стопански ефект.

При слънчогледа ще се увеличи делът на встъпилите в цъфтеж посеви. При пшеницата в цялата страна ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. Очаква се през следващото десетдневие на места да започне и жътвата на хлебното зърно, която на места в Монтанско започна. Топлото време ще допринесе за нормалното продължаване на жътвената кампания, но в районите със засушаване, където посевите са ниски, прибирането на зърното ще бъде затруднено.

При лозата през третото десетдневие вече е започнало оформянето на гроздовете. На много места вече прибират лукът и зеленият фасул, а след освобождаването на площите могат да се сеят и втори култури.

Продължават грижите за зеленчуковите култури - окопаване, напояване, плевене и пръскане срещу сезонни болести и неприятели. Периодът е подходящ и за засаждане на праза.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.