1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вековно дърво в Ягодово получи държавна защита

Вековно дърво в Ягодово получи държавна защита

На територията на РИОСВ-Пловдив има повече от 50 защитени вековни дървета

Черна топола на възраст над 250 години е обявена за защитена със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, съобщиха от регионалната екоинспекция. Тополата се намира в частен имот в местността "Гюмюш ада" край с. Ягодово, община Родопи. Вековното дърво е високо около 20 метра, обиколката на ствола му е 9,10 метра.

Оглед на екоексперти е показал, че то е в много добро състояние. Съгласно закона за биологичното разнообразие собствениците на защитени дървета имат задължението да ги опазват от унищожаване или увреждане, както и да уведомяват РИОСВ за настъпили промени в състоянието им. Дейностите за поддържане или възстановяване надърветата също трябва да бъдат съгласувани предварително с екоинспекцията. Законът забранява дейности, които могат да доведат до унищожаване, увреждане или влошаване на състоянието на дървета, обявени за защитени.

Според закона за биологичното разнообразие унищожаването или увреждането на защитено дърво се санкционира съгласно действащото законодателство, като глобата може да бъде до 5000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридически лица.На територията на РИОСВ-Пловдив има повече от 50 защитени вековни дървета.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.